Skip to content

4x veelgemaakte fouten bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak

Wist je dat cijfers van Milieu Centraal laten zien dat er met 8 zonnepanelen per huishouden jaarlijks tot wel 650 kilo aan CO2 kan worden bespaard? Naast dat het aantrekkelijk is voor het milieu, biedt het ook voordelen voor je portemonnee. Ook ben je door zelf je zonne-energie op te wekken minder afhankelijk van het overbelaste stroomnet. 

Of je nu een woning hebt met een plak dak of een schuin dak: zonnepanelen laten plaatsen is altijd een slimme investering voor de toekomst. Wel is het belangrijk dat deze op een juiste manier worden geplaatst. Ontdek in deze blog meer over veelgemaakte fouten bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak en waarom het beter is om een professional in te schakelen. 

Fout #1: Te steile of juist te vlakke hellingshoek 

Zonnepanelen op een plat dak leveren in de meeste gevallen meer rendement op dan op een schuin dak, mits de panelen juist gepositioneerd worden. Bij een plat dak is het bovendien ook makkelijker om de juiste plek te bepalen. Over het algemeen wordt er uitgegaan van een hellingshoek van tussen de 30 en 35 graden. Een van de meest voorkomende fouten bij installatie is dat hier geen rekening mee wordt gehouden. Een verkeerde hellingshoek heeft grote gevolgen voor de financiële en zonnestroom opbrengst en ophoping van vuil. Bovendien worden panelen bij een te steile hoek extra belast met wind. 

Om een te steile of te vlakke hellingshoek te voorkomen, is het belangrijk om een expert te vragen naar de juiste locatie en hoeveelheid graden. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek kijken we graag mee in jouw situatie. 

zonnepanelen op schuin dak installeren

Fout #2: Niet nagedacht over maatregelen om schade te voorkomen

Bij de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak wordt er meestal gewerkt met een montagesysteem waarbij gewicht ervoor zorgt dat de panelen op hun plek blijven. Over het algemeen bedraagt het aantal kilo’s hiervoor tussen de 20 en 30 kilo per m2. Hoeveel gewicht het beste is voor jouw situatie, hangt af van onder andere de hellingshoek, hoogte van het dak en de beschikbare ruimte. 

Heb je de benodigde kilo’s van het systeem onjuist berekend of niet juist geplaatst, dan kunnen de panelen bij een harde stroom van hun plek raken en, in het ergste geval, naar beneden waaien. In sommige verzekeringspolissen staat opgenomen dat bij een onjuiste installatie er geen (volledige) uitkering van het schadebedrag plaatsvindt. Vandaar dat een belangrijke voorwaarde is dat de plaatsing door een professional wordt uitgevoerd. 

Fout #3: Geen rekening gehouden met (gedeeltelijke) schaduw

Is het dak van jouw woning op het zuiden, noorden of juist op het westen of oosten? De locatie van je dak bepaalt hoeveel en wanneer er schaduw valt. En laat schaduw nu juist niet wenselijk zijn bij de plaatsing van zonnepanelen. Onder andere bomen, schoorstenen en eventuele andere zonnepanelen kunnen zorgen voor onvoldoende zon. Dit heeft als gevolg dat het rendement drastisch lager is dan gewenst. 

Door een professionele installateur een zogenoemde schaduwanalyse uit te laten voeren, zorg je ervoor dat de panelen het meeste opleveren. Ondanks dat er kosten worden gerekend voor installatie uitgevoerd door een expert, behaal je op korte termijn meer nettowinst. 

Fout #4: Doe-het-zelf installatie 

Ook al is het in Nederland toegestaan om zelf zonnepanelen te installeren, toch is het advies om dit uit te besteden aan een professional. Bij bijvoorbeeld de populaire verzekeraar Univé zijn zonnepanelen niet verzekerd als er schade ontstaat door een foute installatie. Bovendien is er meer brandgevaar bij gebrekkige plaatsing. Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat bij 0,014% van de geïnstalleerde systemen brand ontstaat. In 80 tot 99% van de gevallen wordt dit veroorzaakt door een doe-het-zelf installatie

Online lijken de stappen voor plaatsing misschien eenvoudig, maar er komt veel meer bij kijken dan vooraf ingeschat. Denk aan elektrotechniek, hellingshoeken, veiligheidsnormen en schaduwanalyses. Bij Supereco beschikken de experts over voldoende kennis en ervaring om op een juiste manier de installatie te realiseren. 

FAQ over zonnepanelen plaatsen bij een plat dak door een professional

Er zijn een aantal vragen die vaak worden gesteld over de installatie van zonnepanelen op een plat dak door een expert. Hieronder lees je de antwoorden op deze vragen.

Waarom is het belangrijk om zonnepanelen op een plat dak uit te besteden?

Door een gecertificeerde installateur de panelen te laten plaatsen, ben je ervan verzekerd dat je optimaal profiteert van de opbrengsten. Ook weet je zeker dat de veiligheid wordt gegarandeerd. Wij leggen je graag in een adviesgesprek uit hoe onze werkwijze is. 

Of je nu panelen installeert op een schuin dak of op een plat dak: als deze op een juiste manier zijn geplaatst – zonder te veel schaduw en in de juiste hellingshoek -, is de netto winst vrijwel gelijk aan elkaar. Lees op de zonnepanelen pagina meer. 

Ben je geen professional en probeer je de zonnepanelen zelf te installeren, dan kan het voorkomen dat er lekkage of slijtage ontstaat. Vandaar dat de experts van Supereco montagesystemen zonder boren gebruiken. 

Wil je jouw woning verduurzamen en hier een plan op maat van ontvangen? Neem contact op. Wij adviseren je graag over de plaatsing van zonnepanelen op een platdak en schuin dak.